Hoe zit het met de subsidies van laadpalen?

De elektrische auto is bezig aan een flinke opmars. Dat zien we naast de verkopen ook aan de laadpaaldichtheid in Nederland. Met meer dan 81.000 publieke laadpalen is Nederland het land met de grootste laadpaaldichtheid in Europa. Zo kent ook iedereen iemand die al een elektrische auto heeft, en deze waarschijnlijk ook met plezier rijdt. Dit zit hem vooral in de kosten die je bespaart op fossiele brandstoffen en onderhoud. 

Een traditionele auto heeft namelijk veel meer onderhoud nodig dan een elektrische auto. Daarnaast kun je de elektrische auto gewoon thuis opladen tegen het tarief van je netbeheerder! Maar een laadpaal thuis of op de zaak laten installeren.. Hoe zit dat met de kosten en subsidies?

Maak gebruik van subsidies

Het ligt er een beetje aan waar je woont. Je kunt namelijk in diverse regio’s een subsidie aanvragen voor een laadpaal. In Noord-Brabant en Limburg zijn de meeste subsidies beschikbaar. Zo kunnen inwoners van wel 62 gemeentes subsidie aanvragen voor een laadpaal thuis! Daarna zijn Groningen en Drenthe aan de beurt voor een subsidie laadpaal thuis. Daar zijn 21 gemeentes die subsidie geven voor een laadpaal thuis. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Informeer altijd bij je gemeente of er een subsidie beschikbaar is voor jouw toekomstige laadpaal. Nooit geschoten is altijd mis!

Laden via de zonnecollectoren

Een gouden tip van ons, ga je voor een thuislaadpaal? Kijk gelijk naar de mogelijkheden om hem aan te sluiten op je zonnestroomcollectoren. Je zonnepanelen kunnen namelijk via een bepaald type omvormer de stroom omzetten naar AC-stroom. Deze kan jouw accu aan, waardoor je groen én gratis kan laden. Dan heb je je thuislaadpaal nog sneller terugverdiend. Lanova Laadpalen biedt deze laadpalen. Ook tegen een vast bedrag per maand, inclusief installatie. 

 

Zakelijk gebruik maken van subsidies

Op zakelijk gebied is het beter geregeld met subsidies. Zo is het een stuk aantrekkelijker om zakelijk een laadpaal aan te schaffen, doordat er drie landelijke regelingen zijn voor een laadpaal. Deze regelingen zijn vooral fiscale voordelen, die dus betrekking hebben op je winst! Als onderneming kun je aanspraak maken op de volgende subsidies:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Milieu investeringsaftrek (MIA)
  • Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

Kortgezegd komt het erop neer dat je vrijwel altijd de laadpaal kan aftrekken. Dit scheelt belasting die je betaalt over het bedrag wat je anders als winst zou hebben. Ook schrijf je de laadpaal sneller af, waardoor het nog interessanter wordt. Kortom, meer dan genoeg redenen om een laadpaal zakelijk aan te schaffen! Bij Lanova Laadpalen ben je aan het juiste adres, of je nu één of 50 zakelijke laadpalen wil.