Hoe werkt een brandstofpistool?

Als je gaat tanken bij het tankstation gebruik je vaak een brandstofpistool. Het brandstofpistool maakt het mogelijk dat brandstof, vanuit de ondergrondse tank, naar de tank van je auto wordt vervoerd. Het apparaat stopt vanzelf, waardoor je eigenlijk nergens omkijken naar hebt. Maar hoe kan het dat het apparaat zomaar stopt? En is het mogelijk om verkeerde brandstof te tanken? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Het geheim zit in de lucht

Wist je dat een brandstofpistool twee gaten heeft? Uit het ene gat komt benzine, en het andere gat is een luchtinlaat. De luchtinlaat is vrij klein. Dus mocht je bij het tankstation staan, kijk er eens goed naar. Je kunt hem bijna niet vinden. Net iets onder het gat van de brandstofuitvoer zit een klein gaatje. Het pistool werkt alleen als er lucht kan worden ingezogen. Zodra het pistool geen lucht meer in kan zuigen, stopt hij. Daardoor stopt de benzine uitgifte, zodra je tank vol is!

Speciale brandstofpistolen

TSE Online levert speciale brandstofpistolen, ook wel nozzles genoemd. Ze komen in verschillende soorten en maten. Zo zijn voor de brandstoffen AV-gas of AdBlue weer andere brandstofpistolen nodig dan voor Diesel of E10. Alle brandstofpistolen hebben andere uiteinden, wat betekent dat een AdBlue pistool niet in een tank past waar Euro95 in moet. Zo weet je zeker dat je geen verkeerde brandstof tankt! De nozzles zijn er ook in diverse kleuren. Je herkent Euro95 bijvoorbeeld aan het groene label en AdBlue aan het blauwe label. Zo kan er vrij weinig meer fout gaan.